Om mat, livsmedel och hushållning
- Tid: 2 tim 30 min
- Utbildare: Eleonor Schütt
Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.
Personlig assistans är ett förtroendeuppdrag som kräver insikt och empati. Med den här digitala utbildningen vässar du din kompetens och ditt assistansjobb kommer att bli ännu bättre och mer uppskattat!
Välkommen till Pikus specialdesignade utbildning om personlig assistans med kvalitet!
- Del 1 med utbildare Eleonor Schütt handlar om mat, livsmedel och hushållning.
- Del 2 med utbildare Suzanne Elmqvist tar upp relationen och kommunikationen mellan assistent, personen som har assistans och dennes närmaste.
Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för den funktionshindrade att sköta sig själv. Det kan gälla matinköp, hygien och sköta hemmet men det kan även handla om att hjälpa personen i sin föräldraroll, på arbetsplatsen eller på sina fritidsintressen.
Att arbeta nära en person som behöver hjälp och stöd i vardagen, i dennes hem, kräver kunskap om en mängd olika områden för att assistansen ska vara kvalitativ och bra. Det krävs ibland fingertoppskänsla att veta hur man i jobbet som personlig assistent ska förhålla sig i olika situationer; när ska jag ta plats och när ska jag vara ”en fluga på väggen”? Ekonomi, förvaltning av egendom, livsmedelshygien och hållbarhetstänkande ingår också i assistentjobbet, och den kunskapen är viktig för att bidra till ett bra liv för den som får stöd.
Eleonor Schütt är matkonsult och även en mycket uppskattad föreläsare med gedigen erfarenhet av att utbilda och informera om mat och hälsa, för personal inom äldreomsorg, LSS och förskola/skola.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som är assistansanordnare, personlig assistent, arbetsledare, koordinator eller samordnare i offentlig eller privat regi.
Innehåll
Assistans med kvalitet del 1 handlar om vikten av mat, livsmedel och hushållning. Under utbildningen går vi igenom:
- Inköp, ekonomi och planering av måltider
- Det smarta med att göra matsedelsmall; ekonomi, variation och matsvinn
- Säsongsanspassning, fryst eller färskt
- Matlagning
- Mat- och dryckesval kopplade till svenska matråd
- Inspiration till enkla och goda recept med hjälp av t ex receptapparna MatGlad och MatGlad-helt- enkelt som kan användas av personal men även av personer med funktionsvariationer.
- Tips vid matlagningen med tanke på ekonomi, energi och miljö
- Resträtter
- Livsmedelshygien och tvättkunskap
- Basala hygienrutiner
- Förvaring
- Kyl- och frystemperaturer
- Begreppen Bäst före – Sista förbrukningsdag
- Diskning Tvätthantering
- Svårigheter och dilemman i assistansjobbet