Search

Kulturmöten och kulturkrockar i äldreomsorgen

Fördjupningskurs för undersköterskor i vård och omsorg

Sverige är ett mångkulturellt samhälle och detta speglas också inom äldreomsorgen där kulturmöten är en del av vardagen. För att äldreomsorgen ska fungera optimalt krävs större kunskaper om olika kulturer och religioner. 

Det är inte ovanligt att kulturkrockar leder till missförstånd och misstag i arbetet med äldre.  Språkförbristning, besvikelse på den egna familjen, oro inför samhällets institutioner och olika tidsuppfattning är bara några av alla faktorer som kan ställa till det. Man blir lätt frustrerad och pratar förbi varandra – men så måste det inte vara!

Med kunskap om hur äldre med utländsk bakgrund tänker kan man ändra sitt bemötande och skapa ett bra möte för alla inblandade. Att kommunicera ”rätt” ger en nöjd brukare och ett gott kollegialt samarbete, dvs en god omsorg!

Det här är en viktig utbildning för alla som arbetar med äldre eller kollegor med annan kulturell bakgrund. Utbildningen beskriver på ett lättfattligt, varmt och initierat sätt de kulturkrockar som kan uppstå inom äldreomsorgen, även mellan medarbetare, och erbjuder konkreta tips på hur man kan skapa kulturmöten genom att ha en högre interkulturell kompetens.

Detta är en utbildning på hemmaplan vilket innebär att ni beställer hem utbildningen direkt till er verksamhet. Vi håller den antingen digitalt eller på plats hos er och specialanpassar gärna upplägget efter just era behov.  

Intresserad? Kontakta Ingrid för att få en offert eller ställa frågor!

Kontakta mig om ni vill beställa utbildningen eller har några frågor!

Utbildare

Anna Melle

Anna Melle

Anna är en uppskattad föreläsare med entusiasm och energi som inspirerar! Hon har bred erfarenhet av det mångkulturella svenska samhället och föreläser bl.a. om kulturmöten, kulturkrockar, hedersrelaterat våld och patientbemötande inom vården. Anna har 40 års erfarenhet av att arbeta med integration i olika former och har gett ut flera böcker, bl.a. Åldras i ett främmande land. Anna Melle är legitimerad gymnasielärare och har även arbetat som undersköterska och tolk.

Utbildningsplan

Vi anpassar gärna upplägget och innehållet efter era behov, men grundupplägget ser ut som följer:

  • Konkreta verktyg att hantera besvärliga situationer och vända dem till något positivt
  • Hur du förebygger kulturkrockar så de inte uppstår
  • Hur vi möter äldre med olika bakgrunder på bästa sätt
  • Situationer där kulturskillnaderna blir tydliga och utgör ett problem
  • Varför vi kommunicerar så olika
  • Kulturkrockar mellan brukare och vårdpersonal samt kollegor emellan
  • Olika kulturers syn på vårdpersonal
  • Fallstudier som belyser vanliga kulturkrockar och deras konsekvenser inom äldreomsorgen
  • Normer och värderingar för hur vi får bete oss, vad som är rätt och vad som är fel
  • Råd kring hur man bygger en inkluderande och respektfull vårdmiljö för alla äldre, oavsett bakgrund

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.