Search

En inspelad utbildning från Piku

Konferensföreläsningar för dig inom HVB, LSS och äldreomsorg

Äldreomsorg

Digital konferens för HVB, LSS och äldreomsorg

I samarbete med Svenska Vård erbjuder vi ett antal inspelade föreläsningar av stort intresse för HVB, LSS och äldreomsorgsverksamheter. Piku Utbildningar har rättigheterna att fritt använda inspelningarna som produceras 25 april 2025 vid Svenska Vårds årliga konferens där Piku Utbildningar har designat programmet.

Du kan ta del av följande föreläsningar från konferensen:

 

Program

  • Konferensen startar: Maria Nilsson, ordförande, Svenska Vård
  • Inledning: Mattias Andersson, förbundsdirektör, Svenska Vård
  • Öppningstal: Björn Eriksson, generaldirektör, Socialstyrelsen
  • Samtal och frågestund: Mattias Andersson och öppningstalare
  • Vad kan en ny socialtjänstdataregisterlag innebära för vård- och omsorgsföretagen?
    Niklas Eklöf och Johanna Kumlin
  • Säker rekrytering – undvik arbetsrättsliga misstag
    Arbetssökandes upplysningsplikt, finns det? Vad händer om den arbetssökande ljuger? Arbetsgivarens undersökningsmöjlighet. Vad händer om den arbetssökande har kopplingar till kriminella nätverk? Bakgrundskontroller mm.
    Georg Frick
  • Säkerställandet av en trygg och säker vårdmiljö vid HVB
    Hur kan en ökad differentiering av vården vid HVB se ut och hur ser behovet och förutsättningarna ut för att införa särskilda befogenheter vid HVB? Vi får en inblick i det pågående utredningsarbetet.
    Marta Gandra
  • Ledarskapets betydelse för kvalitet och egenkontroll
    Med ett personcentrerat ledarskap läggs grunden till verksamhetsutveckling och att varje medarbetare blir den bästa versionen av sig själv. När vi får till delaktighet, tillit,  tid och utrymme att hitta vår inre motivation att utveckla både vård och verksamhet sker underverk. I detta ingår även att hantera konflikter och avvikelser samt att säkerställa att alla egenkontroller finns på plats och utförs av rätt person, i rätt tid.
    Jenny Grälls
  • Kvalitetsutveckling inom socialtjänsten
    I Solna stad har man arbetat fram en bra modell för kvalitetsutveckling inom socialtjänsten. Man arbetar aktivt med att följa upp och utvärdera kvaliteten i arbetet, men hur går det till i praktiken och vilka lärdomar och effekter har man fått från kvalitetsarbetet?
    Patrik Ulander
  • När IVO gör tillsyn
    IVO lägger stor vikt vid att ägare, ledning och medarbetare har kännedom om relevant lagstiftning. Men inte bara det; upparbetade rutiner och processer som fungerar väl i implementeringen och är kända av alla medarbetare, granskas också. Hur kan chefen arbeta med de här frågorna?
    Linda Larsson
  • Framtidens affärer inom socialtjänsten – varför privata aktörer behövs
    Företagandet och valfriheten i välfärden infördes för att ge den enskilde mer makt över sin vardag, för att öka utbudet och variationen av utförare samt för att stimulera konkurrens och innovation. Det låter inte så i debatten idag, men det är också det som har hänt. Och det är denna utveckling den politiska och ideologiska offensiven mot välfärdsföretagande vill rulla tillbaka. Det vore något dåligt för de allra flesta om det blev verklighet.
    Fredrik Segerfeldt
  • Genration Z:s dolda jobbfrånvaro
    Den senaste Jobbhälsorapporten 2024 visar att unga sjukanmäler sig dubbelt så mycket som sina äldre kollegor.  Orsakerna till den upprepade korttidsfrånvaron hos Gen Z är dessutom svåra att förklara. Hur kan man prata med unga medarbetare om sjukfrånvaro?
    Charlotte Valleskog

Talare

Björn Eriksson | Generaldirektör, Socialstyrelsen

Björn Eriksson leder Socialstyrelsens arbete med att stärka hälso- och sjukvården och socialtjänsten för att möta dagens utmaningar. I fokus just nu är kompetensförsörjning i vård och socialtjänst, vårdkapacitet, omställningen till en ny socialtjänstlag, brottsförebyggande arbete med barn och unga samt utveckling av äldreomsorgen. Björn har en bakgrund som läkare och gedigen erfarenhet från ledande roller inom vården.

Niklas Eklöf | Chef för e-hälsa och informatik, Socialstyrelsen

Niklas är myndighetens talesperson i e-hälsofrågor och ansvarig för Socialstyrelsens beredningsfunktion för e-hälsa. Han har bred erfarenhet av offentlig sektor, regional och nationell samverkan och e-hälsa och har arbetat i region, på olika myndigheter och i Regeringskansliet bl.a. i utredningen God och nära vård (S 2017:01).

Johanna Kumlin | Chef för kunskapsutveckling inom socialtjänsten, Socialstyrelsen

Johanna är chef för en forsknings- och kunskapsutvecklingsenhet på Socialstyrelsen, med fokus på utveckling av kunskap gällande metoder och arbetsformer inom socialtjänstens verksamhetsområde. Hon är forskare i grunden.erfarenhetandra

Georg Frick

Georg Frick | Arbetsrättskonsult, rådgivare och författare.

Georg är en av Sveriges mest uppskattade utbildare, med mångårig erfarenhet av praktisk arbetsrätt och lönesättning både inom privat och offentlig sektor. Han har också skrivit flera böcker om arbetsrätt.

Marta Gandra | Huvudsekreterare i utredningen S2024:03

Marta Gandra utreder en ökad differentiering av vården vid HVB samt införandet av vissa särskilda befogenheter vid HVB för barn och unga. Syftet är att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö vid HVB och därigenom stärka HVB som en del av vårdkedjan.

Jenny Grälls | VD/ Verksamhetschef, stiftelsen Göransgården, Uppsala.

Jenny är sjuksköterska, barnmorska, specialistsjuksköterska inom vård av äldre med över 28 års erfarenhet inom vårdyrket och ett brinnande intresse av ledarskapets betydelse och effekter inom samtliga delar av varje organisation. Vinnare av Vårdförbundets pris "Årets chef" 2022.

Patrik Ulander | Stabschef, Omvårdnadsförvaltningen, Solna stad

Patrik är stabschef för kvalitetsutveckling i omvårdnadsförvaltningen i Solna stad, och ordförande i TK617 Tjänster inom social omsorg och omvårdnad, som utvecklar standarder för äldreomsorg, funktionshinder-området och HVB. Han har lång erfarenhet av arbetet med förutsätt-ningar för vård och omsorg i enskild regi, t ex kopplat till tillstånd/tillsyn, upphandling och systematiskt kvalitetsarbete, via engagemang i bl a Svenska Vård och Vårdföretagarna.

Linda Larsson | Senior jurist

Linda Larsson har stor vana av att arbeta med frågeställningar inom förvaltningsrätten och särskild spetskompetens i vård- och omsorgsjuridik och därtill kopplade frågor som dataskyddsjuridik, offentlighet- och sekretess samt samverkansfrågor mellan offentligt och privat. Hon har utbildnings- och rådgivningsuppdrag för vårdgivare, kommuner, regioner och myndigheter, universitet och Regeringskansliet.

Fredrik Segerfeldt | Näringspolitisk expert, Almega

Fredrik Segerfeldt är näringspolitisk expert på Almega. Det senaste året har han skrivit två olika skrifter om betydelsen av företagande och valfrihet i välfärden. Segerfeldt har 25 års erfarenhet från näringslivets opinionsbildning. Han har också skrivit 16 böcker.

Charlotte Valleskog | Chefspsykolog, Feelgood

Charlotte har erfarenhet som legitimerad psykolog och organisationskonsult inom företagshälsovården med fokus på hållbara och hälsosamma arbetsplatser.

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Framtidens socialtjänst

Den nya socialtjänstlagen träder i kraft 2025 och innebär stora förändringar i hur socialtjänsten ska arbeta. Som politiker i socialnämnden har du en avgörande roll i att forma, styra och följa upp den lokala socialtjänsten. Denna kurs ger dig en tydlig översikt av lagens förändringar, hur den påverkar nämndens ansvar och vilka strategiska beslut som krävs för en framgångsrik implementering.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.