- Tid: 1 tim, 30 min
- Utbildare: Patrik Thomé
Rollen som säkerhetsansvarig, beredskapssamordnare eller liknande har sällan varit så viktig som nu. Men hur ser arbetet ut i praktiken för någon i denna roll, och hur arbetar man konkret med en krigsorganisation och olika typer av beredskapsplaner?
Kommunen har till uppgift att etablera och upprätthålla ett fungerande samarbete mellan en mängd olika aktörer som ska samverka i händelse av kriser eller krig. Därtill ska kommunen också planera för att upprätthålla verksamhet som är viktig för totalförsvaret, det vill säga kommunens samhällsviktiga och lagstadgade verksamheter.
Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift. I många kommuner har man anställt nya personer som ska axla detta ansvar, och det är viktigt att de får tillgång till kunskapen och informationen som
Innehåll
Krigsorganisation och krigsplacering – en metod från ax till limpa
Kommuner och andra myndigheter ska ta fram en krigsorganisation och krigsplacera sin personal – men hur gör man? Patrik Thomé, beredskapsstrateg i Upplands-Bro kommun, har tagit fram en metod för att på ett metodiskt och strukturerat sätt ta sig an uppgiften och som resulterar i en krigsorganisation anpassad för just er kommuns förutsättningar och behov. Därefter ska er kommuns krigsorganisation bemannas och här får ni en genomgång av hur det går till att krigsplacera personalen och vad man bör tänka på, inte minst avseende hur det kommuniceras inom organisationen och vilka vanliga frågor man möter från personalen.
Målgrupp
Säkerhetschefer och andra kategorier av säkerhets-, beredskaps- och civilförsvarsbefattningar i kommuner.
Medverkande
Patrik Thomé, har varit överstelöjtnant och chef för Försvarsmaktens Operativa kommunikationsförband och Psyopsförband. Han har också varit Sveriges representant i tre Nato-arbetsgrupper som expert på informationspåverkan och försvarsvilja samt arbetat med försvars-planering. Patrik Thomé har mer än 30 års erfarenhet av krigsorganisationsarbete, krigsplanläggning, säkerhetskänslig verksamhet och signalskydd. Idag arbetar han som beredskapsstrateg i en kommun.
För mer information
Kontakta Ingrid Haraldsson, Piku Utbildningar
Ingrid.haraldsson@piku.se,
0733 – 530094