En helt ny utbildning om hur arbetsplatsen är reglerad och på vilket sätt rättssystemet och juridiken påverkar det dagliga arbetet.
Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.
- Tid: 5 tim
- Utbildare: Linda Larsson
När IVO gör tillsyn inom LSS lägger man stor vikt vid att såväl ägare och ledning som medarbetare har kännedom om den lagstiftning som reglerar verksamheten. Men inte bara det; även att verksamheten har upparbetade rutiner och processer som fungerar väl i implementeringen och att dessa är kända av alla medarbetare.
Utbildningen är ett komplement och en uppdatering även för dig som redan har utbildning inom de 180 hp som krävs för tillstånd idag.
Målgrupp
Ägare/huvudmän, ledning och medarbetare inom LSS-verksamheter, även de som har den grundläggande utbildning som erfordras.
Medverkande
Linda Larsson, senior jurist, har mångårig erfarenhet från arbete i offentlig sektor och har stor vana av att arbeta med frågeställningar inom den breda förvaltningsrätten men med särskild spetskompetens i vård- och omsorgsjuridik och därtill kopplade frågor som dataskyddsjuridik, offentlighet- och sekretess samt samverkansfrågor mellan offentligt och privat. Hon har stor erfarenhet av utbildning och rådgivningsuppdrag för vårdgivare, kommuner, regioner och myndigheter som universitet och Regeringskansliet.
Innehåll
- Vad är juridik?
- Skillnad på juridik och etik
- Genomgång av olika typer av lagar och regler med fokus på lagar och regler som är relevanta för LSS-verksamheter, samspel mellan lokala rutiner och kraven i lagstiftningen
- Den enskildes rättsliga ställning, grundlagsskydd, mänskliga rättigheter övergripande målsättningar i LSS-lagstiftningen
- Kraven på personal i en LSS-verksamhet, utbildning, deltagande i kvalitetsarbete, sekretess, olika sorters straffansvar och straffrihet
Sammanfattningsvis så ska dag ett ge en övergripande bild av hur arbetsplatsen är reglerad och på vilket sätt rättssystemet och juridiken påverkar det dagliga arbetet. Medarbetarna ska också få en uppfattning kring vilka rutiner, processer och regler man som arbetstagare kan eller bör förvänta sig ska finnas på en arbetsplats som också är en LSS-verksamhet. Dagen ska även ge medarbetarna verktyg att resonera kring eget ansvar i olika situationer som kan uppstå på arbetsplatsen.
För mer information
Kontakta Ingrid Haraldsson, Piku Utbildningar
Ingrid.haraldsson@piku.se,
0733 – 530094