Search

En inspelad utbildning från Piku

LSS-lagstiftningen i teori och praktik

En helt ny utbildning om hur arbetsplatsen är reglerad och på vilket sätt rättssystemet och juridiken påverkar det dagliga arbetet.

Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.

När IVO gör tillsyn inom LSS lägger man stor vikt vid att såväl ägare och ledning som medarbetare har kännedom om den lagstiftning som reglerar verksamheten. Men inte bara det; även att verksamheten har upparbetade rutiner och processer som fungerar väl i implementeringen och att dessa är kända av alla medarbetare.  

Utbildningen är ett komplement och en uppdatering även för dig som redan har utbildning inom de 180 hp som krävs för tillstånd idag.

Målgrupp

Ägare/huvudmän, ledning och medarbetare inom LSS-verksamheter, även de som har den grundläggande utbildning som erfordras.

Medverkande

Linda Larsson, senior jurist, har mångårig erfarenhet från arbete i offentlig sektor och har stor vana av att arbeta med frågeställningar inom den breda förvaltningsrätten men med särskild spetskompetens i vård- och omsorgsjuridik och därtill kopplade frågor som dataskyddsjuridik, offentlighet- och sekretess samt samverkansfrågor mellan offentligt och privat. Hon har stor erfarenhet av utbildning och rådgivningsuppdrag för vårdgivare, kommuner, regioner och myndigheter som universitet och Regeringskansliet.

Innehåll

  • Vad är juridik?
  • Skillnad på juridik och etik
  • Genomgång av olika typer av lagar och regler med fokus på lagar och regler som är relevanta för LSS-verksamheter, samspel mellan lokala rutiner och kraven i lagstiftningen
  • Den enskildes rättsliga ställning, grundlagsskydd, mänskliga rättigheter övergripande målsättningar i LSS-lagstiftningen
  • Kraven på personal i en LSS-verksamhet, utbildning, deltagande i kvalitetsarbete, sekretess, olika sorters straffansvar och straffrihet

Sammanfattningsvis så ska dag ett ge en övergripande bild av hur arbetsplatsen är reglerad och på vilket sätt rättssystemet och juridiken påverkar det dagliga arbetet. Medarbetarna ska också få en uppfattning kring vilka rutiner, processer och regler man som arbetstagare kan eller bör förvänta sig ska finnas på en arbetsplats som också är en LSS-verksamhet. Dagen ska även ge medarbetarna verktyg att resonera kring eget ansvar i olika situationer som kan uppstå på arbetsplatsen.

För mer information

Kontakta Ingrid Haraldsson, Piku Utbildningar

Ingrid.haraldsson@piku.se,

0733 – 530094

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Beredskapspaketet

Kommunen har till uppgift att etablera och upprätthålla ett fungerande samarbete mellan en mängd olika aktörer som ska samverka i händelse av kriser eller krig. Därtill ska kommunen också planera för att upprätthålla verksamhet som är viktig för totalförsvaret, det vill säga kommunens samhällsviktiga och lagstadgade verksamheter. Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift.

Beställ »

Trygghet utan tvång

Längd: 3 tim, 10 min
Utbildare: Linda Larsson
I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.