Få nyheter direkt i din mejl
Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.
Hur bemöter vi personer som på ett destruktivt sätt driver sin egen sak och vägrar acceptera beslut eller andra obevekliga omständigheter? Personer som med sina långtgående krav och ständiga missnöje kan påverka arbetsmiljön på ett ytterst negativt sätt.
En studie i Australien har visat att 1 % av de som kom i kontakt med kommunala förvaltningar och service eller annan myndighet uppvisade ett rättshaveristiskt beteende, men att dessa tog 30 % av arbetets resurser i anspråk. Många medarbetare i kommunerna känner igen sig och maktlösheten tar ofta överhand. Så vad kan vi göra? Vad får vi göra?
Det här är en utbildning som ger rektor och lärare verktyg att hantera personer med rättshaveristiskt beteende, t ex föräldrar. Dessa har dessutom ofta ett juridiskt ombud med sig i mötena. Situationen blir svårare att hantera och chansen till att skapa bra möten och dialoger minskar. Du får kunskap och konkreta metoder för att hantera de här svåra situationerna och insikt om vikten av att ta hand om sig själv för att kunna bevara glädjen i jobbet. Utbildningen tar upp om bl a:
För att ge rektorer och lärare verktyg räcker det inte med bara föreläsning som ger kunskap. Därför föreslår vi ett upplägg med föreläsning samt diskussion i mindre grupper, kring upplevda och aktuella exempel.
Jakob är en av de mest uppskattade utbildarna inom ämnet, inte minst inom kommunal förvaltning. Jakob föreläser för personal inom bland annat vård och omsorg, socialtjänst, kontaktcenter/medborgarkontor, domstolar och tillsynsmyndigheter, polis, skola, hälso- och miljökontor. Han har under många år inspirerat kring hur man hanterar rättshaveristiskt beteende hos medborgare, samtidigt som man agerar professionellt och enligt de bestämmelser som gäller. Jakob har också författat boken ”Rektorns svåraste samtal med vårdnadshavare och medarbetare”.
Kontakta Ingrid Haraldsson, Piku Utbildningar
Ingrid.haraldsson@piku.se, 0733 – 530094
Beredskap och säkerhet har i och med Natointrädet, allt fler cyberattacker och det oroliga läget i vår del av världen fått en högre prioritet i kommunerna. Myndigheter som t ex Länsstyrelsen och MSB ger ut mycket bra information men kommunerna har också stor hjälp av metoder, verktyg och rådgivning för att klara sitt uppdrag med beredskaps- och kontinuitetsplaneringen. Framförallt behöver de veta i vilken ordning allt ska göras och undvika fallgropar, missar och extraarbete.
Piku Utbildningar har även ett antal inspelade föreläsningar på 1-1½ timme vardera om t ex Signalskydd, Säkerhetsskydd, Höjd beredskap, Kris- och krigsorganisation, Informationspåverkan mm. Se vidare på Inspelade föreläsningar.
Vi har också fördjupande webinars från april – nov 2025 för kunskap och inspiration som skräddarsys utifrån dem som deltar. Anmälan senast 21 februari.
Vill du få tips om kommande utbildningar, inspirerande konferenser och dagsaktuella spaningar? Anmäl dig till våra nyhetsbrev eller följ oss på Linkedin.
Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.