Analys och konsekvenser för HVB-verksamheter
- Tid: 2 h, 30 min
- Utbildare: Linda Larsson
Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har på senare tid uppmärksammat att våld, hot, övergrepp och oseriös verksamhet ökat på hem för vård och boende (HVB). Som en följd har IVO fattat beslut, där de nu lägger ett större ansvar på HVB än tidigare för att exempelvis arbeta med att den unge inte återfaller i kriminalitet.
Att förstå och dra lärdomar från IVO:s tillsyn och beslut blir värdefullt i det löpande kvalitetsarbetet i alla HVB-verksamheter. Föreläsningen tar upp juridiken, tillsynsbeslut och analys:
- IVO:s tillsyn och beslut – vad innebär tillsyn och vad har tillsynsmyndighetens beslut för effekt och verkan?
- Genomgång och analys av några aktuella beslut från IVOinom området.
- Vad menar IVO med rapporten om ökat våld, hot, övergrepp och oseriös verksamhet och vad får det för konsekvenser för HVB-verksamheten?
- Vad innebär RBM-modellen (risk, behov och mottaglighet) som bl.a. Kriminalvården arbetar med och hur passar metoden eventuellt i HVB?
- Legala befogenheter att agera/begränsa på HVB – var går gränsen?
- Etiska dilemman och avvägningar med hänsyn till den unges integritet.
Målgrupp
Ägare, vd, föreståndare, kvalitets- och utvecklingsansvariga m.fl. inom HVB.
Medverkande

Linda Larsson, senior jurist, har stor vana av att arbeta med frågeställningar inom offentlig förvaltning men med särskild spetskompetens i vård- och omsorgsjuridik och därtill kopplade frågor som dataskyddsjuridik, offentlighet- och sekretess samt samverkansfrågor mellan offentligt och privat. Hon har stor erfarenhet av utbildning och rådgivningsuppdrag för vårdgivare, kommuner, regioner, privata utförare och myndigheter som Regeringskansliet, där hon varit delaktig i olika utredningar. Hon utbildar även vid universitet och är som utbildare uppskattad för sin förmåga att koppla ihop juridik med praktik inom bl. a. socialtjänstens område.
För mer information
Ingrid.haraldsson@piku.se, 0733 – 530094