Search

En inspelad utbildning från Piku

Dokumentation och genomförandeplaner inom LSS

Viktig utbildning för LSS-personal

Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.

För dig som jobbar på ett LSS-boende är det en värdefull och viktig förmåga att både kunna uppfatta en vårdtagares individuella behov och att kunna dokumentera och planera detta behov på rätt sätt. 

På denna onlineutbildning med Annika Staaf får du lära dig hur du kan arbeta för att skapa informativa och användbara genomförandeplaner, hur du skriver fortlöpande anteckningar som följer aktuella regler och föreskrifter och hur IBIC ska användas i praktiken. Vi tar även upp hur viktigt det är att denna dokumentation är formulerad på ett tydligt och korrekt sätt.

Du som deltagare kommer att ta del av aktuell kunskap om rättsliga regleringar på de områden som behandlas, praxis och flera konkreta exempel på vad som bör dokumenteras, när och hur detta lämpligen bör ske. Efter utbildningen kan du föra anteckningar och dokumentation med god kvalité som ger dig förutsättningarna att göra ett riktigt bra jobb.

Annika Staaf

Annika Staaf är jur. kand. och fil. dr. i rättssociologi samt docent i socialt arbete, inriktning rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon har en flerårig undervisningserfarenhet i förvaltningsrätt, särskilt socialrätt och hälso- och sjukvårdsrätt, men även i mänskliga rättigheter och offentligrättsliga principer vid flera lärosäten och på olika myndigheter. Hon har författat ett flertal läroböcker och vetenskapliga artiklar i ämnena förvaltningsrätt, särskilt socialrätt, mänskliga rättigheter och kriminalvårdsrätt.

Innehåll

Under utbildningen går vi igenom:

  • Vilka lagar styr den sociala dokumentationen?
  • Vad är bindande föreskrifter och vad är allmänna råd?
  • Vad innebär IBIC i praktiken?
  • Hur kan vi synliggöra vårdtagarens bakgrund och intressen, vardag och rutiner?
  • Hur kan vi sätta ord på praktiskt omsorgsarbete – en utmaning?
  • Vem eller vilka skriver vi för?
  • Hur väljer vi ut tillräcklig och väsentlig information?
  • Hur väljer vi orden så att ingen blir sårad eller kränkt?
  • Hur beaktas etik och integritet och hur behandlas detta rättsligt?
  • När kan man bli anmäld och vad innebär lex Sarah och lex Maria?

Klicka på videon för att provtitta.

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Validationsmetoden

HVB-paketet

På senare tid har HVB-verksamheter varit granskade av både IVO och massmedia. Ett fåtal HVB är oseriösa och har t ex kopplingar till kriminalitet och de boende far illa, medan det stora flertalet är seriösa. Dessa HVB fäster allt större vikt vid att värna medarbetarnas kompetens och att kvalitetssäkra verksamheten. Här spelar utbildning en viktig roll, samtidigt som tiden inte alltid finns för att frigöra personal som ska åka på olika utbildningar och dessutom innebär det en stor kostnad.

Beställ »
Äldreomsorg

Konferensföreläsningar för dig inom HVB, LSS och äldreomsorg

Tillgänlig: April 2025
Utbildare: Flera olika utbildare
I samarbete med Svenska Vård erbjuder vi ett antal inspelade föreläsningar av stort intresse för HVB, LSS och äldreomsorgsverksamheter. Piku Utbildningar har rättigheterna att fritt använda inspelningarna som produceras 25 april 2025 vid Svenska Vårds årliga konferens där Piku Utbildningar har designat programmet.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.