Search

En inspelad utbildning från Piku

Borgholmsmodellen

Hälsocentralen och hemsjukhuset som blivit en förebild

Borgholms hälsocentral driver projektet “Hemsjukhuset” tillsammans med Borgholms kommun. Projektet erbjuder patienter i den kommunala hemsjukvården en fast läkarkontakt på hälsocentralen som följer patienten genom alla steg i vården och gör hembesök vid behov. Samverkan mellan hälsocentral, kommunal hemsjukvård och ambulanspersonal ska skapa en tryggare vårdsituation för många äldre i Borgholm. Alla arbetsinsatserna bottnar i att både patienter och personal ska ha tid för tillit och trygghet.

För detta framgångsrika och nyskapande projekt belönades Borgholms Hälsocentral med Mobila Vårdens Pris av bl.a. Linköpings universitet. Idag lyfts verksamheten på Öland fram som en förebild till hur hemsjukvård kan fungera som bäst och hur övergången till en god och nära vård kan se ut. 

Långt ifrån alla har kommit så långt i övergången till en god nära vård som Borgholm och har stor nytta av inspiration från detta imponerande projekt. Denna föreläsning fokuserar på frågan HUR: Hur har Borgholmsmodellen vuxit fram, och kan den återanvändas i andra kommuner?

Åke Åkesson Borgholm

Åke Åkesson, verksamhetschef för Borgholm och Löttorp hälsocentral, leder och utvecklar en verksamhet som är svaret på utredningens förslag om god och nära vård. Han är efterfrågad föreläsare i regioner och kommuner som vill veta mer om Borgholmsmodellen och som ett försök att få en bredare allmänhet att ställa högre krav på God och Nära vård har han tillsammans med Bodil Jönsson skrivit en bok, Tid för Tillit och Trygghet.

Innehåll

  • Presentation av Borgholm och Löttorp hälsocentral, verksamheten idag – vi följer med läkaren på hembesök och har skypemöte med sjukhusspecialisten, och mycket annat!
  • Fördjupning – Så gick vi tillväga: 
    • Vad är särskilt viktigt att tänka på och göra, om man ska lyckas bra med God och Nära Vård?
    • Schemaläggning av specialister på sjukhuset mm
    • Arbetstider och andra arbetsvillkor
    • Hur får man med sig personal, facket m fl på tåget?
    • Ledarskapet är nyckeln till framgång
    • Fallgropar att undvika
    • Erfarenheter, vad gjorde vi helt rätt och vad skulle vi gjort annorlunda?

Klicka på videon för att provtitta.

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Validationsmetoden

HVB-paketet

På senare tid har HVB-verksamheter varit granskade av både IVO och massmedia. Ett fåtal HVB är oseriösa och har t ex kopplingar till kriminalitet och de boende far illa, medan det stora flertalet är seriösa. Dessa HVB fäster allt större vikt vid att värna medarbetarnas kompetens och att kvalitetssäkra verksamheten. Här spelar utbildning en viktig roll, samtidigt som tiden inte alltid finns för att frigöra personal som ska åka på olika utbildningar och dessutom innebär det en stor kostnad.

Beställ »
Äldreomsorg

Konferensföreläsningar för dig inom HVB, LSS och äldreomsorg

Tillgänlig: April 2025
Utbildare: Flera olika utbildare
I samarbete med Svenska Vård erbjuder vi ett antal inspelade föreläsningar av stort intresse för HVB, LSS och äldreomsorgsverksamheter. Piku Utbildningar har rättigheterna att fritt använda inspelningarna som produceras 25 april 2025 vid Svenska Vårds årliga konferens där Piku Utbildningar har designat programmet.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.