Utbildning för förtroendevalda i offentlig sektor
- Tid: 4 tim 45 min
- Utbildare: Jan Turvall
Som förtroendevald vill du givetvis förverkliga ditt partis politik och de idéer du tror på och gått till val på. Du vill driva utvecklingen i en viss riktning och lägga förslag i de politiska beslutsförsamlingarna. Välkommen på grundutbildning för ny – och omvalda politiker!
Som förtroendevald har du också den grundläggande drivkraften att vilja påverka samhällsutvecklingen och då krävs goda kunskaper i hur man kan och får agera. En viktig förutsättning för att allt ska fungera är att förtroendevalda och tjänstepersonerna har samma uppfattning om sina respektive ansvar och befogenheter som deras olika roller för med sig.
Det demokratiska arbetet och det kommunala arbetsområdet omgärdas av en mängd lagar och andra juridiska regleringar som förtroendevalda snabbt måste skaffa sig goda kunskaper om. Ett sätt att göra det är att gå denna utbildning!
Jan Turvall, senior universitetslärare, Göteborgs Universitet, har utbildat många kommuners politiker och tjänstepersoner genom åren. På universitetet har han bl.a. bedrivit en mycket omfattande undervisning i främst förvaltningsrätt, kommunalrätt och offentlighet & sekretess, men även i statsvetenskaplig metod och svensk politik. När det kommer till det kommunalrättsliga området är Jan Turvall närmast en guru, som även tv, radio och tidningars journalister vänder sig till när de vill ha svar eller kommentarer. Jan Turvalls pedagogiska föreläsningar och hans djupa kunskap är högt uppskattad av deltagarna och han blir ”inte svaret skyldig” när det handlar om politikernas roll och uppdrag i den kommunala styrningen.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig främst till nyvalda politiker men även omvalda politiker som vill ha en uppfräschning i de allra viktigaste kunskaperna som krävs i rollen som förtroendevald.
Utbildningens mål
Denna utbildning ger förtroendevalda en grundläggande och uppdaterad politikerutbildning som stärker det politiska ledarskapet, så att politikerna kan tillhandahålla välfärd, service och tjänster av hög kvalitet till kommunens invånare i livets olika skeden.
Innehåll
Under utbildningen gås följande igenom:
- Befogenheter och begränsningar som förtroendevald
- Rollfördelningen mellan politiker och tjänstepersoner
- Hur arbetar revisorerna?
- Hur styrs de kommunala bolagen?
- Vad händer om kommunen drivs med underskott?
- Det kommunala/regionala kompetensområdet och dess gränser
- Kommunallagen
- Förvaltningslagen
- Jävsfrågan
- Offentlighet och sekretess
- Överklagandeprocessen
- Skillnaden mellan ledamot och ersättare
- Tjänstgörandet vid frånvaro
- Sammanträdesreglerna
- Propositionsställandet, yrkande eller förslag
- Röstning, omröstning, röstplikt, lika röstetal, votering
- Protokollsanteckning, reservation, protokolljustering