Search

Arbetsmiljö

Vill du boosta teamkänslan på jobbet eller uppdatera dig på dagens arbetsmiljökrav? Här hittar du alla Pikus utbildningar om arbetsmiljö, trivsel på arbetsplatsen m.m.

Kommande utbildningar om arbetsmiljö
No event found!

Hittar du inget kommande kurstillfälle som lockar? Kolla in vårt inspelade utbud här nedan!

Inspelade utbildningar om arbetsmiljö

Pikus inspelade utbildningar är med dig oavsett var du är, när du kan se dem och i vilken takt du vill lära dig. Här ser du inspelade kurser som kan vara intressanta för dig.

Framtidens socialtjänst

Den nya socialtjänstlagen träder i kraft 2025 och innebär stora förändringar i hur socialtjänsten ska arbeta. Som politiker i socialnämnden har du en avgörande roll i att forma, styra och följa upp den lokala socialtjänsten. Denna kurs ger dig en tydlig översikt av lagens förändringar, hur den påverkar nämndens ansvar och vilka strategiska beslut som krävs för en framgångsrik implementering.

Till kursen »

Behärska sammanträdestekniken

Utbildare: Jan Sandberg
Längd: kommer snart
Att vara bekväm med sammanträdesteknik kommer inte bara göra dig tryggare i din roll, du kommer också kunna koncentrera dig på det viktiga – att få till stånd så bra beslut som möjligt för kommunen och dess invånare. Era sammanträden kommer också att bli mer effektiva och rättssäkra.

Till kursen »

Kommunal ekonomi för förtroendevalda

Utbildare: Aleksandra Nattlund Palmén
Längd: 2 h, 30 min
Som förtroendevald är det viktigt att du förstår hur den kommunala ekonomin sköts samt hur budget, bokslut och revision hänger ihop och fungerar. I de flesta av landets kommuner är kommunen själv den största arbetsgivaren. De allra flesta kommuninvånare berörs på flera sätt av hur kommunen utövar sitt uppdrag. Fullmäktige är ytterst ansvariga för hur kommunens ekonomi sköts, men kommunens budgethantering omfattas av en rad regleringar.

Till kursen »

Erfarenheter från Ukrainakriget; viktiga slutsatser för kommun och region

Längd: 56 min
Utbildare: Patrik Thomé
Militära och civila erfarenheter från Ukrainakriget analyseras och vi tar fasta på slutsatser som svenska kommuner bör dra, och som påverkar deras planering och förberedelse för kris och krig. Det finns både likheter och skillnader mellan Sverige och Ukraina, vilket i hög grad påverkar hur de båda länderna kan hantera kris och krig. Den här föreläsningen ger många konkreta råd till kommunerna om vad de behöver tänka på i sin beredskapsplanering.

Till kursen »

Förtroendevald i nämnd och bolag

Utbildare: Jan Sandberg
Som förtroendevald i kommunen ska man både driva sin partipolitik och veta hur man kan styra en kommun med kloka beslut som bygger på kunskap om lagar och regler som styr. Vad KAN man göra och vad FÅR man göra? Och hur kan samarbetet med tjänstepersonerna fungera som bäst?

Till kursen »

Sekreteraren – en nyckelroll i kommunala bolag

Längd: 3 h, 17 min
Utbildare: Patrik Kastberg
Som sekreterare är du spindeln i nätet – en nyckelperson som förbinder styrelse, ledning och andra intressenter. Då är det viktigt att ha god kunskap om lagar och regler som styr kommunala bolag, inklusive kommunallagen, offentlighetsprincipen och sekretesslagen.

Till kursen »

LSS-lagstiftningen i teori och praktik

Längd: 5 tim
Utbildare: Linda Larsson
När IVO gör tillsyn inom LSS lägger man stor vikt vid att såväl ägare och ledning som medarbetare har kännedom om den lagstiftning som reglerar verksamheten. Men inte bara det; även att verksamheten har upparbetade rutiner och processer som fungerar väl i implementeringen och att dessa är kända av alla medarbetare. Utbildningen är ett komplement och en uppdatering även för dig som redan har utbildning inom de 180 hp som krävs för tillstånd idag.

Till kursen »

Säkerhet & Beredskapspaketet

Kommunen har till uppgift att etablera och upprätthålla ett fungerande samarbete mellan en mängd olika aktörer som ska samverka i händelse av kriser eller krig. Därtill ska kommunen också planera för att upprätthålla verksamhet som är viktig för totalförsvaret, det vill säga kommunens samhällsviktiga och lagstadgade verksamheter. Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift.

Till kursen »

Trygghet utan tvång

Längd: 3 tim, 10 min
Utbildare: Linda Larsson
I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.

Till kursen »

Krigsorganisation och krigsplacering

Längd: 51 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift. I många kommuner har man anställt nya personer som ska axla detta ansvar, och det är viktigt att de får tillgång till kunskapen och informationen som uppdraget kräver.

Till kursen »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.