Höj livskvaliteten och förebygg sjukdom med rätt kost
- Tid: 3 tim
- Utbildare: Eleonor Schütt
Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.
Det är avgörande med rätt näring och mat för äldre. För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser som fel läkemedel för någon som är sjuk eller gammal.
Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets råd och riktlinjer ”Bra måltider i äldreomsorgen” ligger till grund för den här viktiga halvdagsutbildningen som hjälper dig att höja livskvaliteten för de äldre och minska risken för undernäring!
Eleonor Schutt är en omtyckt föreläsare med en gedigen erfarenhet av att utbilda och informera om mat och hälsa. Hon ger konkreta, smakrika, tips och idéer. Hennes ämnen sträcker sig från vad skiftarbetare bör tänka på när det gäller att äta på natten, mat vid allergier, allmänt om mat och hälsa till inspiration till vad som kan läggas i lunchlådan.
Målgrupp
Under föreläsningen går Eleonor igenom:
- Matglädje för gästen, individens önskemål i centrum
- Energi och näringsbehov under åldrandet
- Näring kopplat till livsmedelsval
- Risken för undernäring och hur vi upptäcker och undviker den
- Konsistensanpassning av mat/måltider
- Måltidsordning över dygnet t ex nattfastan
- Vikten av värdskap – bemötandet vid måltiden
- Måltidsmiljö, dukning, maten på tallriken, kommunikation
- Presentation av appen ”Mat-musik-minnen” – ett interaktivt och praktiskt verktyg som bygger på reminiscens
- Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets råd
Klicka på videon för att provtitta.