Search

En inspelad utbildning från Piku

God och nära vård: Nya insatser kring lättare psykisk ohälsa (6 föreläsningar)

Insatser kring lättare psykisk ohälsa

Konferens om primärvårdens och kommunernas ansvar för psykisk ohälsa

I slutet av januari 2021 överlämnade Regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh ett utredningsförslag om nya insatser vid lättare psykisk ohälsa, där primärvård inklusive kommuner får ett uttalat ansvar. Till denna konferens samlar vi en rad kunniga experter och talare som ger ett brett perspektiv med forskning, praktik och goda förebilder. Precis den typ av konferens med olika infallsvinklar som Piku är känt för!

Regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh inleder konferensen och berättar om inriktningen på utredningens förslag och bedömningar. Därefter ger vi scenen åt övriga talare.

Talare

Anna Nergårdh god och nära vård

Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare, har en bakgrund som läkare, chefläkare och biträdande landstingsdirektör. Hon berättar om inriktningen på utredningens förslag och bedömningar, som kommer att presenteras för socialministern i slutet av januari.

Lilas Ali

Lilas Ali är universitetslektor och forskare vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa samt Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon berättar utifrån uppdraget att stödja och synliggöra kommunernas och regionernas arbete för nära vård. Vi får målbilder som inspirerar, men också en aktuell lägesbild av hur arbetet går med den personcentrerade vården och särskilt med tanke på psykiatrin.

Mikaela Javinger

Mikaela Javinger har länge arbetat med frågor som rör bemötande, delaktighet och maktstrukturer i vården utifrån ett patient- och anhörigperspektiv. Mikaela berättar om resan från att vara patient till medarbetare i psykiatrin, ger konkreta tips på hur man kan arbeta personcentrerat och återhämtningsinriktat och visar hur man skapar goda möten i svåra situationer.

Åsa Himmelsköld

Åsa Himmelsköld har drivit omställningen till god och nära vård tillsammans med många andra sedan 2017. Uppsala län har kommit en god bit på väg med det praktiska arbetet inom området psykisk hälsa, och vi får veta mer om hur arbetet startades, erfarenheter man gjort, vilka framgångsfaktorerna har varit, fallgropar som funnits samt om det sedan nu går att se några resultat.

Irene Svenningsson

Irene Svenningsson är distriktssköterska och docent i allmänmedicin, Göteborgs Universitet, med lång erfarenhet av olika funktioner i primärvården. Hon har arbetat med utveckling, forskning och införande av vårdsamordnarfunktionen i Västra Götaland. Tillsammans med Christina Möller berättar hon om vårdsamordnare för Psykisk Ohälsa – enny funktion i omställning till god och nära vård. Vad innebär det för vården, patienterna och hur bra blir det med brukar- och patientsamverkan?

Christina Möller

Christina Möller är regionutvecklare på Koncernstaben, Västra Götalandsregionen och är ansvarig för införandet av vårdsamordnare psykisk ohälsa inom primärvården i Västra Götalandsregionen.

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Trygghet utan tvång

Längd: Kommer snart
Utbildare: Linda Larsson
I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.

Beställ »

Kommunen – i händelse av kris och krig

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift. I många kommuner har man anställt nya personer som ska axla detta ansvar, och det är viktigt att de får tillgång till kunskapen och informationen som uppdraget kräver.

Beställ »

Signalskydd – vad är det och hur inför man det i kommunen?

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att ha ett säkert samband med länsstyrelsen i form av informationssystem SIGNE är något alla kommuner behöver, inte minst i höjd beredskap. Patrik Thomé förklarar vad signalskydd innebär och hur kommunen praktiskt kan gå till väga för att införa en signalskyddsorganisation

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.