Search

En inspelad utbildning från Piku

Olika typer av självskadebeteenden

Känn igen skillnaderna och ge bättre behandling!

Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.

Många, i likhet med de nationella riktlinjerna, ser självskadebeteenden som ett tämligen enhetligt fenomen, med en gemensam orsaksbakgrund och en lämplig behandling. Så är inte fallet.

Denna utbildning tar fasta på och fördjupar handlar om fyra helt skilda fenomen med helt olika orsaker och bakgrund, och därmed också olika lämpliga behandlingar. Beroende på typ av självskadebeteende får det helt olika betydelse för de drabbade individerna. Om man som behandlare, handläggare m.fl. inte differentierar mellan olika självskadebeteenden, kommer man att lyckas i betydligt mindre utsträckning, och i värsta fall orsaka ännu mer skada.

Stefan Sandström

Stefan Sandström är leg. psykolog och författare till boken Missbruk, trauma och samsjuklighet (Gothia 2019). Stefan har 40 års erfarenhet som utbildare inom alla de verksamheter, och många fler, som den här utbildningen vänder sig till.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till alla som möter människor med självskadebeteenden, till exempel psykiatri, socialtjänst, skola, HVB, LSS, LSS-boenden, missbruksvård m.fl.

Innehåll

Utbildningen tar upp bl.a.:
  • Självskadebeteenden (SSB) – diagnos, demografi
  • Vilka beteenden räknas som självskadebeteenden, definitioner
  • Varför man skadar sig själv
  • Samsjuklighet vid SSB
  • Stereotypt självskadebeteende
  • 3 olika känsloreglerande självskadebeteenden
  • Hur olika självskadebeteenden relaterar till olika underliggande diagnoser.
  • Praktiskt arbete med SSB
  • Aktuell forskning om behandling av SSB
  • Ångest – ett praktiskt effektivt redskap för att behandla den ångest som återfinns i samband med SSB

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Validationsmetoden

HVB-paketet

På senare tid har HVB-verksamheter varit granskade av både IVO och massmedia. Ett fåtal HVB är oseriösa och har t ex kopplingar till kriminalitet och de boende far illa, medan det stora flertalet är seriösa. Dessa HVB fäster allt större vikt vid att värna medarbetarnas kompetens och att kvalitetssäkra verksamheten. Här spelar utbildning en viktig roll, samtidigt som tiden inte alltid finns för att frigöra personal som ska åka på olika utbildningar och dessutom innebär det en stor kostnad.

Beställ »
Äldreomsorg

Konferensföreläsningar för dig inom HVB, LSS och äldreomsorg

Tillgänlig: April 2025
Utbildare: Flera olika utbildare
I samarbete med Svenska Vård erbjuder vi ett antal inspelade föreläsningar av stort intresse för HVB, LSS och äldreomsorgsverksamheter. Piku Utbildningar har rättigheterna att fritt använda inspelningarna som produceras 25 april 2025 vid Svenska Vårds årliga konferens där Piku Utbildningar har designat programmet.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.