Utbildning om lagstiftning, rättstillämpning och författningsförslag
- Tid: 2 tim
- Utbildare: Annika Staaf
Är du nyvald politiker i socialnämnden? Då behöver du ha koll på lagstiftning som styr ditt ansvarsområde, och vilket ansvar som nämnd, presidium och ordförande har. Den här kursen täcker in både befintlig och nyare lagstiftning.
- Juridiska utgångspunkter gammalt och nytt i SoL, LSS och tvångsvården
- Lagstiftning om ansvar och villkor inom socialtjänsten.
- Kommunens ansvar
- Praktisk innebörd av olika begrepp
- Delegation, jour och beredskap för ordförande och presidium
- Förslag om ny SoL, äldreomsorgslag och förändringar i LSS.
- Sekretess och intressant praxis.
Kursen ges digitalt men kan även genomföras i din kommun. För utbildning på hemmaplan, läs mer här.
Annika Staaf är jur. kand. och fil. dr. i rättssociologi samt docent i socialt arbete, inriktning rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon har en flerårig undervisningserfarenhet i förvaltningsrätt, särskilt socialrätt och hälso- och sjukvårdsrätt, men även i mänskliga rättigheter och offentligrättsliga principer vid flera lärosäten och på olika myndigheter. Hon har författat ett flertal läroböcker och vetenskapliga artiklar i ämnena förvaltningsrätt, särskilt socialrätt, mänskliga rättigheter och kriminalvårdsrätt.
Målgrupp
Utbildningen är för förtroendevalda beslutsfattare i nämnd samt tjänstepersoner i olika delar av socialtjänst.
Innehåll
Under utbildningen får du ta del av initierad och aktuell kunskap om regleringen på de områden som behandlas.
- Grundläggande principer inom Socialtjänst: självbestämmande och integritet, barnets bästa och rätt till delaktighet. Den praktiska innebörden av begreppen.
- Kommunens ansvar enligt 2 och 2 a kap. SoL, socialtjänstens ansvar samt EU-rättens påverkan, likabehandlingsdirektivet och praxis.
- Om vård i familjehem, stödboende eller HvB-hem (6 kap. SoL och SoF), Lex lilla hjärtat.
- Översikt över kompletterande lagstiftning och när den aktualiseras i ärenden om barn och unga samt personer med missbruksproblem (LVU och LVM) liksom nya regler om barnäktenskapsresor och utreseförbud.
- Handläggning av ärenden och överklagandeprocessen (9 kap.-12 kap., 16 kap. SoL samt FL) samt en genomgång av de sekretessregler som socialtjänsten har att förhålla sig till (TF, OSL och OSF).
- Författningsförslag som påverkar socialtjänstens arbete som är under beredning eller på väg att träda i kraft presenteras.
Klicka på videon för att provtitta.