Search

En inspelad utbildning från Piku

Trygghet utan tvång

Om skyddsåtgärder i vård och omsorg

Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.

Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har flertalet gånger uppmärksammat att otillåtna och olagliga begränsningsåtgärder används. IVO har i tillsynen under flera år uppmärksammat att personer med funktionsnedsättningar utsätts för otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder i sina boenden. Mot bakgrund av detta genomförde IVO en riktad tillsyn av 90 gruppbostäder över hela landet, med särskilt fokus på användningen av tvångs- och begränsningsåtgärder.  IVO fann brister i 80 av 90 granskade gruppbostäder.

All socialtjänstverksamhet och hälso- och sjukvård ska utgå från alla människors lika värde och rätten till självbestämmande. När en brukare eller patient får eller har ett utmanande beteende och kanske riskerar att skada sig själv är det vanligt att tvångs- och begränsningsåtgärder används för att skydda personen. I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.

Utbildningen ger dig en genomgång av regelverket och ramarna för olika gränsdragningsfrågor gällande självbestämmande, etik och proportionalitet. Du får handfast vägledning hur du skapar trygghet utan tvång där kvalitetssäker och trygg hantering spelar en avgörande roll för att praktiskt kunna hantera en utmanande situation. För dig som arbetar inom vård och omsorg är det en framgångsfaktor att ha kunskap om korrekt handläggning och regelverket gällande skyddsåtgärder som används i verksamheten.

Innehåll

Under utbildningen går vi bland annat igenom:

  • Vad kan skydds-, tvångs- och begränsningsåtgärder vara och vad innebär de?
  • Rättsliga ramar för skydds-, tvångs och begränsningsåtgärder i förhållande till grundlagen, SoL, LSS och hälso- och sjukvårdens regelverk.
  • Den enskildes integritet, samtycke, frivillighet och tvång, etiska aspekter.
  • Att skapa trygghet utan tvång. Kvalitetssäker praktisk hantering med stöd av pedagogisk planering och dokumentation.
  • Vägen framåt. Hur kan rättssäkra skyddsåtgärder utan tvång och begränsningar bli en naturlig del av verksamheten?

Målgrupp

Utbildningen riktar sig till chefer, personal och stödfunktioner inom vård och omsorg. Både barn och vuxenperspektiv berörs.

Medverkande

Linda Larsson, senior jurist, har mångårig erfarenhet från arbete i offentlig sektor och har stor vana av att arbeta med frågeställningar inom den breda förvaltningsrätten men med särskild spetskompetens i vård- och omsorgsjuridik och därtill kopplade frågor som dataskyddsjuridik, offentlighet- och sekretess samt samverkansfrågor mellan offentligt och privat. Hon har stor erfarenhet av utbildning och rådgivningsuppdrag för vårdgivare, kommuner, regioner och myndigheter som universitet och Regeringskansliet.

För mer information

Kontakta Ingrid Haraldsson, Piku Utbildningar

Ingrid.haraldsson@piku.se,

0733 – 530094

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Kommunen – i händelse av kris och krig

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift. I många kommuner har man anställt nya personer som ska axla detta ansvar, och det är viktigt att de får tillgång till kunskapen och informationen som uppdraget kräver.

Beställ »

Signalskydd – vad är det och hur inför man det i kommunen?

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att ha ett säkert samband med länsstyrelsen i form av informationssystem SIGNE är något alla kommuner behöver, inte minst i höjd beredskap. Patrik Thomé förklarar vad signalskydd innebär och hur kommunen praktiskt kan gå till väga för att införa en signalskyddsorganisation

Beställ »

Grunder i säkerhetsskydd för kommuner

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Rollen som säkerhetsansvarig, beredskapssamordnare eller liknande har sällan varit så viktig som nu. Men hur ser arbetet ut i praktiken för någon i denna roll, och hur arbetar man konkret med en krigsorganisation och olika typer av beredskapsplaner?

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.