Kommunal ekonomi för förtroendevalda
Om budgetprocessen, lagliga förutsättningar för budgetarbete, fullmäktiges ansvar samt dagens utmaningar.
Som förtroendevald är det viktigt att du förstår hur den kommunala ekonomin sköts samt hur budget, bokslut och revision hänger ihop och fungerar. I de flesta av landets kommuner är kommunen själv den största arbetsgivaren. De allra flesta kommuninvånare berörs på flera sätt av hur kommunen utövar sitt uppdrag. Fullmäktige är ytterst ansvariga för hur kommunens ekonomi sköts, men kommunens budgethantering omfattas av en rad regleringar.
Relationen mellan fullmäktige, styrelse, nämnder och kommunala bolag är viktig för att förstå vilket beslutsmandat som finns på respektive nivå. Förståelsen för god planering och dialog mellan förtroendevalda och tjänstemannaorganisationen bidrar till en mer ändamålsenlig budgetprocess. Från stabil blockpolitik med tydliga majoriteter är det nu många som har blocköverskridande majoriteter eller minoritetsstyren. Oklara majoritetsförhållanden ökar betydelsen av att förstå och tillämpa de regelverk som finns.
Vi följer året från budgetbeslut till bokslut och revision och vilken de förtroendevaldas roll är i olika skeden och scenarion. Både nämnder och styrelser omfattas av räkenskaps- och verksamhetsrevision, men regelverken ser olika ut beroende på organisationsform. Här går vi igenom hur granskningen utformas enligt god revisionssed och vad som krävs av förtroendevalda för att undvika revisionskritik.
Utbildningen är livesänd, så du kan delta enkelt från din dator.
Välkommen med din anmälan!
Utbildningen vänder sig till förtroendevalda politiker i kommuner. Även tjänstepersoner är välkomna att delta.
Aleksandra Nattlund Palmén, kommunjurist i Trelleborgs kommun. Med erfarenhet från både statlig och kommunal förvaltning är Aleksandra idag enhetschef för Kansli- och överförmyndarenheten samt kommunjurist i Trelleborgs kommun. Aleksandra har stor vana att utbilda förtroendevalda i kommunal verksamhet, i frågor som krävs för deras uppdrag att styra och leda kommunen.
Du som är förtroendevald kommer ha stor nytta av att gå denna utbildning!
Vi går igenom de förtroendevaldas relation till den kommunala ekonomin. Med början i en omvärldsbevakning om vad som påverkar de ekonomiska förutsättningarna går vi vidare till de formella kraven på en kommunal budget.
Vi kommer bland annat att gå igenom:
- Lagliga förutsättningar för budgetarbete
- Kommunal budgetprocess inklusive bokslut och revision
- Vikten av planering och dialog mellan förtroendevalda och tjänstemannaorganisationen
- Relationen mellan fullmäktige, styrelse, nämnder och kommunala bolag
- Utmaningar som påverkas av trender i omvärlden, inom den egna kommunen samt i den egna organisationen
- När? 4 mars 2025, kl 08.30-12.00.
- Plats? Livesändning från Pikus digitala plattform. Du erhåller länk till sändningen ett par dagar i förväg.
- Anmälan? Senaste anmälningsdag är 4 februari 2025. Anmälan är bindande men vid förhinder kan platsen överlåtas på annan person.
-
Pris: 1000 kr eller 9900 kr för hela enheten/nämnden. Avgiften faktureras efter anmälan.
Priset för digitala deltagare avser en användarlicens, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.
Avgiften är från 9 december rabatterad med 50-80% eftersom det kan förekomma korta omtagningar under inspelningen av kursen. Men i övrigt får du en kvalitativ utbildning med användbart utbildningsmaterial – precis som vanligt! (Har du gjort anmälan före 9 december gäller ursprungligt pris vid anmälningstillfället.)Läs mer här!
Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094
Date
- 04 Mar 2025
Time
- 08:30 - 12:00
Cost
- 1000 kr/person eller 9900 kr för hela enheten/nämnden
Location
Online