
Kommunernas nya ansvar att skydda förtroendevalda mot hot, våld och påverkansförsök
– Vi måste sätta stopp för den organiserade brottsligheten och se till att människor som har viktiga förtroendeuppdrag i kommuner och regioner skyddas från hot och våld. Det handlar om att förhindra lidande för enskilda personer men också att skydda vår demokrati, säger civilminister Erik Slottner.
Den svenska demokratin bygger på förtroendet mellan väljare och deras representanter. Men i takt med att samhället förändras, ökar hoten mot det demokratiska systemets företrädare. Denna föreläsning ger en aktuell genomgång av regeringens proposition om stärkt skydd för förtroendevalda samt Regeringens handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan, 2024 – 2027.
Den 7 maj röstar Riksdagen om lagförslaget som förväntas bli lag från den 1 juli 2025. Den 23 maj kan du delta i en helt ny föreläsning med Piku Utbildningar!
Föreläsningen ger dig som är förtroendevald kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i och med det nya lagförslaget, vilka åtgärder som är viktiga att kommuner och regioner arbetar med – både för att förebygga och agera vid hot och påverkansförsök.
Utbildningen är livesänd, så du deltar enkelt via din dator.
Välkommen med din anmälan!
Förtroendevalda politiker i kommunala nämnder och styrelser – både heltidspolitiker och fritidspolitiker – med särskilt fokus på dem som har utsatta eller beslutande roller, såsom kommunalråd, nämnd- och styrelseledamöter och gruppledare samt andra intresserade.
Mikael Bron är seniorkonsult och utbildare, specialiserad på arbetsmiljö och säkerhetsriskhantering. Ett av områdena han undervisar inom är hur man som tjänsteperson kan förebygga och hantera situationer med hot och våld vid myndighetsutövningen. Mikael undervisar på heltid inom Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd och skriver rapporter, handböcker samt ger juridisk rådgivning inom risk- och säkerhetsfrågor.

- Nulägesbeskrivning, utsatthet och statistik
- Ny skyldighet för kommuner och regioner att förebygga hot och våld mot förtroendevalda
- Vilka omfattas av skyddet?
- Hur långt sträcker sig skyddet?
- Jämförelse med arbetsmiljölagens bestämmelser för anställda
- Vad kan kommunen/regionen göra om hotsituation ändå uppstår?
- Intern kontroll: från generell princip till konkret ansvar
- Vad innebär lagändringen i praktiken?
- Vad innebär det att “förebygga fel och oegentligheter”?
- Verktyg och metoder: riskanalyser, visselblåsarsystem, uppföljning
- Roller och ansvar för dig som förtroendevald
- När ska du agera?
- Vad kan du kräva?
- Vilka egna säkerhetsanpassningar kan du göra?
- Reflektion, diskussion och frågestund
- Tid: 23 maj 2025, kl 09.30-11.30
- Plats: Livesändning från Pikus digitala plattform. Du erhåller uppgifter för registrering till föreläsningen ca en vecka i förväg.
- Anmälan: Senaste anmälningsdag är 9 maj. Anmälan är bindande men vid förhinder kan platsen överlåtas på annan person.
- Pris: 1 900 kr exkl moms per deltagare, eller gruppris för hela enheten: 9 900 kr ex moms. Avgiften faktureras efter anmälan.
För mer information:
Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094
Priset för digitala deltagare avser en användarlicens, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.
Date
- 23 May 2025
Time
- 09:30 - 11:30
Cost
- 1 900 kr exkl moms per deltagare eller gruppris 9 900 kr exkl moms för hela nämnden/styrelsen. Avgiften faktureras efter anmälan.
Location
Online