Skydds- och begränsningsåtgärder på HVB
Om omsorg, gränssättning och våldsförebyggande arbete
Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.
Utgångspunkten inom all socialtjänstverksamhet är frivillighet och självbestämmande. Det innebär att tvångsåtgärder inte får ske inom HVB. Trots detta kommer flertalet utredningar och rapporter fram till att tvångsåtgärder sker på HVB för att kunna ge god omsorg, skapa gränssättning och bedriva ett våldsförebyggande arbete.
IVO´s granskning 2023 visar på missförhållanden på vart fjärde HVB där det förekommer uppgifter om våld, hot, sexuella övergrepp, kränkningar eller droger.
Denna utbildning fokuserar på barn och unga i HVB och ger dig en överblick över relevant lagstiftning och hur tanken är att den ska kunna vara ryggraden i en verksamhet som ska skapa en trygg och säker vård och omsorg. Är det överhuvudtaget tillåtet att använda tvångsåtgärder på HVB eller hur kan annars andra gränssättningar användas? På vilket sätt kan en begränsningsåtgärd användas med stöd i lag för att på ett rättssäkert sätt uppnå den effekt som avses?
I utbildningen lär du dig de juridiska förutsättningarna för olika åtgärder och när dessa kan anses vara tillåtna på HVB som exempelvis rumsvisitation, drogtester, begränsat umgänge och besök m.m. Utbildningen ger dig även konkret vägledning i olika etiska dilemman samt i hur konsekvenser av händelser eller beteenden kan hanteras med lagen som ram. Du lär dig skapa en trygghet i verksamheten där frivillighet och möjlighet till begränsningar finns sida vid sida.
Välkommen på en livesänd utbildning den 3 februari!
Utbildningen riktar sig till chefer, personal och stödfunktioner inom HVB och inom socialtjänsten. Utbildningen fokuserar på barn och unga som är placerade i HVB, men även vuxenperspektivet berörs stundtals.
- Vilken lagstiftning är aktuell inom HVB och för de personer som visas där? Den socialrättsliga utgångspunkten och lagstiftning som är på gång.
- De rättsliga ramarna för tvångsåtgärder inom HVB, exempel på konkreta situationer.
- Barn och ungas integritet, samtycke, frivillighet och tvång, etiska aspekter.
- Konsekvenser av agerande och samsyn i personalgruppen.
- Att skapa HVB utan missförhållanden för att bedriva rättssäker vård.
- När? 03 februari 2025, kl 13.00-16.30
- Var? Delta digitalt via Pikus digitala lärplattform. Du får en sändningslänk dagen före.
-
Pris: 3 400 kr exkl moms. Priset avser en användarlicens, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.
Avgiften faktureras efter anmälan. Utse gärna ersättare vid förhinder. - Anmälan? Sista anmälningsdag är 23 december. Anmälan är bindande men du kan utse ersättare om du får förhinder att delta.
Linda Larsson, senior jurist, har mångårig erfarenhet från arbete i offentlig sektor och har stor vana av att arbeta med frågeställningar inom den breda förvaltningsrätten men med särskild spetskompetens i vård- och omsorgsjuridik och därtill kopplade frågor som dataskyddsjuridik, offentlighet- och sekretess samt samverkansfrågor mellan offentligt och privat. Hon har stor erfarenhet av utbildning och rådgivningsuppdrag för vårdgivare, kommuner, regioner och myndigheter som universitet och Regeringskansliet.
För mer information:
Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094
IVO:s granskning visar på missförhållanden på vart fjärde HVB
Under 2023 fattade IVO i tillsynen av HVB 422 beslut för 368 verksamheter. IVO konstaterade brister i 183 verksamheter. I 92 av dessa verksamheter förekommer uppgifter om våld, hot, sexuella övergrepp, kränkningar eller droger.
IVO har under året återkallat tillstånden för sju verksamheter. I fyra av besluten har IVO bedömt att förhållandena vid boendena utgjort sådana missförhållanden att de innebär en fara för placerade barn och ungdomars liv, hälsa eller personlig säkerhet i övrigt.
Av samtliga beslut med brister innehåller nästan hälften uppgifter om att barn och ungdomar har utsatts för våld, hot, övergrepp eller att de haft tillgång till droger. En annan vanlig brist rör säkerhet, exempelvis bristande rutiner för allvarliga händelser eller att ny personal inte kontrolleras före anställning. Det förekommer också otillåtna begränsningar eller integritetskränkningar som att personalen söker igenom barnens rum utan samtycke eller har larm på dörrarna.
Date
- 03 Feb 2025
Time
- 13:00 - 16:30
Cost
- 3 400 kr exkl moms
Location
Online