Trygghet utan tvång
Om skyddsåtgärder i vård och omsorg
Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.
Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har flertalet gånger uppmärksammat att otillåtna och olagliga begränsningsåtgärder används. IVO har i tillsynen under flera år uppmärksammat att personer med funktionsnedsättningar utsätts för otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder i sina boenden. Mot bakgrund av detta genomförde IVO en riktad tillsyn av 90 gruppbostäder över hela landet, med särskilt fokus på användningen av tvångs- och begränsningsåtgärder. IVO fann brister i 80 av 90 granskade gruppbostäder.
All socialtjänstverksamhet och hälso- och sjukvård ska utgå från alla människors lika värde och rätten till självbestämmande. När en brukare eller patient får eller har ett utmanande beteende och kanske riskerar att skada sig själv är det vanligt att tvångs- och begränsningsåtgärder används för att skydda personen. I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.
Utbildningen ger dig en genomgång av regelverket och ramarna för olika gränsdragningsfrågor gällande självbestämmande, etik och proportionalitet. Du får handfast vägledning hur du skapar trygghet utan tvång där kvalitetssäker och trygg hantering spelar en avgörande roll för att praktiskt kunna hantera en utmanande situation. För dig som arbetar inom vård och omsorg är det en framgångsfaktor att ha kunskap om korrekt handläggning och regelverket gällande skyddsåtgärder som används i verksamheten.
Utbildningen riktar sig till chefer, personal och stödfunktioner inom vård och omsorg. Både barn och vuxenperspektiv berörs.
Under utbildningen går vi bland annat igenom:
- Vad kan skydds-, tvångs- och begränsningsåtgärder vara och vad innebär de?
- Rättsliga ramar för skydds-, tvångs och begränsningsåtgärder i förhållande till grundlagen, SoL, LSS och hälso- och sjukvårdens regelverk.
- Den enskildes integritet, samtycke, frivillighet och tvång, etiska aspekter.
- Att skapa trygghet utan tvång. Kvalitetssäker praktisk hantering med stöd av pedagogisk planering och dokumentation.
- Vägen framåt. Hur kan rättssäkra skyddsåtgärder utan tvång och begränsningar bli en naturlig del av verksamheten?
- När? 17 december 2024, kl 13.00-16.30
- Var? Delta digitalt via Pikus digitala lärplattform. Du får en sändningslänk dagen före.
- Pris: 3 400 kr exkl moms. Priset avser en användarlicens, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress. Avgiften faktureras efter anmälan. Utse gärna ersättare vid förhinder.
- Anmälan? Sista anmälningsdag är 18 november. Anmälan är bindande men du kan utse ersättare om du får förhinder att delta.
Linda Larsson, senior jurist, har mångårig erfarenhet från arbete i offentlig sektor och har stor vana av att arbeta med frågeställningar inom den breda förvaltningsrätten men med särskild spetskompetens i vård- och omsorgsjuridik och därtill kopplade frågor som dataskyddsjuridik, offentlighet- och sekretess samt samverkansfrågor mellan offentligt och privat. Hon har stor erfarenhet av utbildning och rådgivningsuppdrag för vårdgivare, kommuner, regioner och myndigheter som universitet och Regeringskansliet.
För mer information:
Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094
Att inte få rätten att leva som andra Redovisning av den nationella tillsynen av gruppbostäder för vuxna enligt LSS, september 2023, artikelnummer IVO 2023-14
IVO har i tillsynen under flera år uppmärksammat att personer med funktionsnedsättningar utsätts för otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder i sina boenden. Mot bakgrund av detta genomförde IVO under 2022–2023 en riktad tillsyn av 90 gruppbostäder över hela landet, med särskilt fokus på användningen av tvångs- och begränsningsåtgärder.
Tillsynen synliggör flera omfattande problem i verksamheterna. Ledning och personal i gruppbostäder använder arbetssätt och genomför åtgärder som tvingar eller begränsar brukare. De har ofta arbetat länge på samma sätt, med samma metoder, och under lång tid genomfört de tvingande och begränsande åtgärderna utan att överväga om brukarna verkligen behöver dem.
IVO har funnit brister i 80 av 90 granskade gruppbostäder. I fyra av tio boenden (41 procent) uppfylls inte brukares rätt till stöd utifrån behov. Det saknas många gånger giltigt samtycke från brukaren och verksamheterna säkerställer inte att lämnat samtycke dokumenteras. Det förekommer också att begränsningsåtgärder tillämpas generellt för alla brukare, istället för efter individuella behovsbedömningar, och utan att verksamheterna först har prövat mindre ingripande åtgärder. I två tredjedelar (64 procent) av verksamheterna används otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder. Åtgärderna innebär i flera fall påtvingat kroppsligt ingrepp, övervakning och avlyssning av brukare samt begränsningar i rörelsefrihet – i förlängningen frihetsberövanden.
Date
- 17 Dec 2024
- Passerat
Time
- 13:00 - 16:30
Cost
- 3 400 kr exkl moms
Location
Online