Search

Utredningen om HVB för barn och unga (S 2024:03)

Om betänkandets huvudsakliga innehåll, slutsatser och förslag till åtgärder samt varför utredningen resulterat i just dessa.

med Marta Gandra

Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.

Regeringen vill stärka tryggheten och säkerheten för barn och unga i hem för vård eller boende och har förkortat utredningstiden så att betänkandet ska läggas fram den 27 juni 2025. Direkt efter semesterperioden kan du få en fördjupad presentation av utredningsarbetet och vilka överväganden som har lett fram till betänkandets innehåll.

Det finns i dag stora utmaningar inom HVB-vården. Det förekommer exempelvis vapen och droger vid HVB och det händer även att barn och unga som placerats i HVB utnyttjas och rekryteras av kriminella nätverk för att begå brott. Genomförandet av vården försvåras dels av att personalen i dag inte har de befogenheter som krävs för att upprätthålla trygghet och säkerhet, dels av att barn och unga med olika vårdbehov placeras gemensamt. Detta medför att barn och unga fortsatt kan utsätta sig själva och andra för de risker som också ligger till grund för placeringen.

Den särskilda utredarens uppdrag är att föreslå förbättringar av vården vid HVB; hur en mer individbaserad vård kan se ut och behovet av och förutsättningarna för att införa särskilda befogenheter vid HVB, bl.a. när det gäller begränsning av vistelse utanför HVB, begränsning av elektronisk kommunikation, urinprovskontroll, rumsvisitation samt omhändertagande av otillåtna föremål vid HVB. Syftet är att stärka tryggheten och säkerheten för barn och unga. 

Utbildningen är livesänd, så du kan delta enkelt från din dator.

Välkommen med din anmälan!

Målgrupp

Chefer, ägare och medarbetare vid HVB, familjehem och motsvarande verksamheter, tjänstepersoner och förtroendevalda i kommuner samt andra intresserade.

Medverkande

Marta Gandra, Huvudsekreterare i Utredningen om HVB för barn och unga (S 2024:03), Socialdepartementet. Marta var även huvudsekreterare för utredningen Barn och unga i samhällets vård och har lång erfarenhet inom den sociala barnavården både i Sverige och Norge. Hon har sin grundtjänst som handläggare på SKR.

Upplägg

Under ca en timme presenteras utredningens uppdrag och arbete, samt betänkandets huvudsakliga överväganden och slutsatser. Vi får en inblick i hur arbetet gått till, vilka eventuella hinder man har stött på och vad som har påverkat betänkandes slutliga innehåll och förslag till åtgärder. Efter en kort paus övergår vi till frågestund, där du kan få svar på frågor som du skickat in före eller under sändningen.

Delta

För mer information:

Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094

Anmäl dig här

Priset för digitala deltagare avser en användarlicens, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.

Anmälan är bindande, men om du får förhinder kan du utse en ersättare som tar din plats.

Fakturering

Du kan när som helst kontakta oss och begära att vi raderar dina uppgifter.

Date

28 Aug 2025

Time

10:00 - 11:30

Cost

1 900 kr exkl moms per deltagare eller gruppris 9 900 kr exkl moms för hela arbetsplatsen.

Location

Online

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.