Inspirerande föreläsning om välfärdsteknik, demokrati och gemenskap i LSS-verksamheter
- Tid: 1 timme 40 minuter
- Utbildare: Emelie Wejdin
Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.
Brukare inom LSS ska ha samma möjligheter som alla andra att vara aktiva samhällsmedborgare och utvecklas på sina villkor. Mölndals stads vård och omsorg, som nyligen nominerats till European Service Award, är ett utmärkt exempel på hur detta kan se ut i praktiken. Lyssna och inspireras av hur Mölndal jobbar med välfärdsteknik, demokrati och gemenskap, på denna inspelade föreläsning!
Vad har Demokratiska promenader, Hej-fika, Digital politikerdebatt, Joy-västar, Robotdammsugare, Robotfåglar och Memo planner gemensamt? Jo, de är alla exempel på hur Mölndals stads LSS-verksamheter arbetar med välfärdsteknik för att stötta brukarnas självständighet och personliga utveckling. Här används teknik som underlättar vardagen, men inte ersätter det mänskliga samtalet – tvärtom!
Mölndals stad arbetar aktivt för att brukarna ska erbjudas personlig utveckling utifrån sina egna förmågor och för att de ska kunna delta i samhället, exempelvis genom att rösta i allmänna val och veta vad de lokala politikerna vill åstadkomma. De förbereds t.o.m. inför sin pension genom att de lär sig hantera de digitala tjänster och verktyg som vi alla är omgivna av idag. På så vis kan brukarna vara självständiga, självbestämmande och inte minst en del av samhällets gemenskap.
På denna inspirerande föreläsning får du höra mer om hur Mölndals stads LSS-verksamheter jobbar med välfärdsteknik, demokrati och gemenskap genom b.la. Demokratiska promenader, Hej-fika, Digital politikerdebatt, Studiecirklar för utbildning, Joy-västar, Robotdammsugare, Robotfåglar, Memo planner och mycket annat som ger brukarna ett rikare liv och motverkar utanförskap.
Emelie Wejdin är verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik och digitalisering i Mölndals stad med 20 års erfarenhet inom vård och omsorg i bagaget. Emelie driver bland annat Teknikbussen, en mobil daglig verksamhet som åker runt i kommunen och visar olika produkter och sprider inspiration om digitalisering, exempelvis VR. Emelie fick 2023 priset som Årets nytänkare av Mölndals Stad. ”Jag som egentligen har min examen i konst trodde jag skulle arbeta i en helt annan förvaltning, men hjärtat ville annat och nu har jag världens roligaste jobb!” säger Emelie.
Målgrupp
Föreläsningen vänder sig till chefer och medarbetare inom LSS, verksamhetsutvecklare samt övriga intresserade.
Innehåll
Under föreläsningen berättar Emelie Wejdin om:
- Synsätt och mål med verksamheterna inom Funktionsstöd
- Teknikbussen och Kunskapsfabriken – vad och varför?
- Hur började vi digitaliseringsresan inom LSS och varför var det viktigt?
- Välfärdsteknik för utbildning, friskvård och terapi
- Olika sätt att använda välfärdsteknik i praktiken:
- Digitala studiecirklar
- Meningsfullhet för brukarna och avlastning för personal – samtidigt!
- Utbildning i Livskunskap
- Mitt val (om att gå och rösta, och veta vem man ska rösta på)
- Robotfåglar, -katter och -hundar
- Demokratiska promenader
- Hej-fika
- Memo Planner och Handikalender
- 3D-printer
- Vad är nästa steg med välfärdsteknik och digitalisering i Mölndals stad?
Klicka på videon för att provtitta.