Search

En inspelad utbildning från Piku

Validationsmetoden – en introduktion

En påbyggnadskurs om hur du kan utveckla dina möten med personer som har demens.

Stödjer Svensk Standard för HVB, LSS och äldreomsorg.

Validationsmetoden är en personcentrerad teknik för att möta personer i alla stadier av demenssjukdom. Välkommen till denna fördjupningskurs om hur du kan använda Validationsmetoden för att utveckla dina möten med personer som har demens!

Validation® är en metod som utvecklats av Naomi Feil för att kommunicera med och hjälpa desorienterade mycket gamla personer, ofta med Alzheimersliknande demens. Det är en personcentrerad metod som hjälper till att minska stress och öka livskvalitet och glädje hos den desorienterade personen.

Validation kan med fördel användas av vårdare till personer med demens för att få nya insikter och utveckla en bättre, mer glädjefull relation. Metoden har ett empatiskt förhållningssätt som hjälper oss kliva in i den desorienterade personens värld och förståa innebörden av deras beteende, som från utsidan kan verka märkligt. Genom verbala och icke-verbala kommunikationstekniker kan vårdaren hjälpa personen att uttrycka det de vill ha sagt.

Medverkande

Maria Hedman Holmblad

Maria Hedman Holmblad är demenscoach och specialistsjuksköterska i geriatrik och har en magisterexamen i omvårdnad. Maria har arbetat inom demensvård i 30 år och under många år utbildat och handlett inom personcentrerad demensomvårdnad.
Maria har gjort många utredningar om kognitiv sjukdom och är certifierad lärare i Validationsmetoden. Maria arbetar som demenssjuksköterska inom primärvården, med bl a minnesutredningar, uppföljning av demensläkemedel och anhörigstöd.

Målgrupp

Undersköterskor inom äldreomsorg och LSS-verksamhet som har gått grundkursen ”Demenssjukdomar och livskvalitet – går det ihop?” eller har motsvarande kunskap.

Innehåll

I kursen tar vi upp följande:

  • Vad är Validation?
  • Validationens mål
  • Definition av målgruppen
  • Teoretiska utgångspunkter
  • Grundförhållningssättet
  • De fyra faserna och dess utmärkande kännetecken
  • Grundläggande ickeverbala och verbala tekniker för kommunikation

För mer information

Kontakta Ingrid Haraldsson, Piku Utbildningar
Ingrid.haraldsson@piku.se, 0733 – 530094

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Validationsmetoden

HVB-paketet

På senare tid har HVB-verksamheter varit granskade av både IVO och massmedia. Ett fåtal HVB är oseriösa och har t ex kopplingar till kriminalitet och de boende far illa, medan det stora flertalet är seriösa. Dessa HVB fäster allt större vikt vid att värna medarbetarnas kompetens och att kvalitetssäkra verksamheten. Här spelar utbildning en viktig roll, samtidigt som tiden inte alltid finns för att frigöra personal som ska åka på olika utbildningar och dessutom innebär det en stor kostnad.

Beställ »
Äldreomsorg

Konferensföreläsningar För dig inom HVB

Tillgänlig: April 2025
Utbildare: Flera olika utbildare
I samarbete med Svenska Vård erbjuder vi ett antal inspelade föreläsningar av stort intresse för HVB, LSS och äldreomsorgsverksamheter. Piku Utbildningar har rättigheterna att fritt använda inspelningarna som produceras 25 april 2025 vid Svenska Vårds årliga konferens där Piku Utbildningar har designat programmet.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.