Search

Validationsmetoden: en introduktion

För personal inom LSS och äldreomsorg

Validationsmetoden är en personcentrerad teknik för att möta personer i alla stadier av demenssjukdom. Välkommen att beställa denna utbildning om hur ni kan använda Validationsmetoden för att utveckla era möten med personer som har demens!

Validation® är en metod som utvecklats av Naomi Feil för att kommunicera med och hjälpa desorienterade mycket gamla personer, ofta med Alzheimersliknande demens. Det är en personcentrerad metod som hjälper till att minska stress och öka livskvalitet och glädje hos den desorienterade personen.

Validationsmetoden kan med fördel användas av vårdare till personer med demens för att få nya insikter och utveckla en bättre, mer glädjefull relation. Metoden har ett empatiskt förhållningssätt som hjälper oss kliva in i den desorienterade personens värld och förstå innebörden av deras beteende, som från utsidan sett kan verka märkligt. Genom verbala och icke-verbala kommunikationstekniker kan vårdaren hjälpa personen att uttrycka det de vill ha sagt.

Passa på att skaffa ovärderlig kunskap om demenssjukdomar på denna introduktionsutbildning om Validationsmetoden! Det är en s.k. utbildning på hemmaplan som ni beställer hem till er verksamhet. Vi håller den digitalt eller på plats hos er och anpassar innehållet efter era önskemål. 

Intresserad? Kontakta Ingrid för att få en offert eller ställa frågor!

Kontakta mig om ni vill beställa utbildningen eller har några frågor!

Utbildare

Maria Hedman Holmblad

Maria Hedman Holmblad

Maria Hedman Holmblad är demenscoach och specialistsjuksköterska i geriatrik och har en magisterexamen i omvårdnad. Maria har arbetat inom demensvård i 30 år och under många år utbildat och handlett inom personcentrerad demensomvårdnad. Maria har gjort många utredningar om kognitiv sjukdom och är certifierad lärare i Validationsmetoden. Maria arbetar som demenssjuksköterska inom primärvården, med bl.a. minnesutredningar, uppföljning av demensläkemedel och anhörigstöd.

Utbildningsplan

Under dagen varvas teoripass med gruppdiskussion och vi tar gärna upp exempel från deltagarnas vardag i arbetet med personer som har demenssjukdom. Vi anpassar gärna upplägget och innehållet efter era behov, men grundupplägget ser ut som följer:

  • Vad är Validation?
  • Validationens mål
  • Definition av målgruppen
  • Teoretiska utgångspunkter
  • Grundförhållningssättet
  • De fyra faserna och dess utmärkande kännetecken
  • Grundläggande ickeverbala och verbala tekniker för kommunikation

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.